Ik doe alles op gevoel..


…'k Heb geen idee waar ik mee bezig ben maar man
wat voelt dit goed
En ik weet het is cliché maar het is waar
En er zijn pieken er zijn dalen en het blijft een vak apart
't Is misschien makkelijk praten maar ik volg gewoon m'n hart
Ik doe alles op gevoel
Ik doe alles op gevoel…

Van: Flemming, Ronnie Flex en Zoë Tauran - Alles op gevoel 

Een poosje geleden hoorde ik in de auto dit nummer. En ik moest er een beetje om gniffelen…
Want het klinkt zo lekker en zo logisch. Je gevoel volgen, op je intuïtie varen en je hart volgen. Dan zal het vast ‘goed’ zijn toch, als je je gevoel volgt?
Maar hoe waar is je gevoel? Hoe weet je wát je precies voelt? Waar komt gevoel vandaan en waar is het op gebaseerd? Kortom hoe zuiver/puur is nu eigenlijk een gevoel?

"Gevoel is de subjectieve ervaring van emoties, sensaties en stemmingen, zoals blijdschap, verdriet, pijn, genot, etc."[1] “Intuïtie is het vermogen om iets te begrijpen zonder dat daarvoor redenering of analyse nodig is. Het is een innerlijk gevoel of ingeving dat ons leidt bij het nemen van beslissingen of het interpreteren van situaties, vaak gebaseerd op onbewuste processen of ervaringen.”[2]

Gevoelens en intuïtie zijn zoals je in de definitie hierboven leest veelal subjectief van aard en gebaseerd op onbewuste processen of ervaringen. Dat betekent dat jouw gevoel, sterker dan jij misschien wel denkt, beïnvloed wordt door ervaringen, percepties en interpretaties van jouzelf. Wat voor de ene persoon intuïtief kloppend aanvoelt, kan voor een ander volledig anders zijn. Dat komt omdat iedereen door verschillende lenzen kijkt (ervaringen, overtuigingen, mechanismen, opvoeding) die ons zuiver-gewaar-zijn vertroebelen.
Het idee dat ons gevoel, maar dus ook dát wat we al snel onze intuïtie noemen, dus zuiver en onfeilbaar is is in mijn ogen meestal onzin. Is dat erg? Nee natuurlijk niet. Maar wel interessant! 

Allereerst is het voor de meeste mensen, moi incluis ;) lastig om te voelen zonder de beïnvloeding van je belaste delen, je overlevingsmechanismen en de verhalen van het ego.
Onze ervaringen, trauma's en conditioneringen kleuren ongewild en vaak onbewust, onze waarneming. Ze beïnvloeden ook hoe we gevoelens interpreteren en reageren op situaties. Ook kunnen we geneigd zijn om te handelen op basis van een diepe (onbekende) angst of een verlangen vanuit een kindstuk, waardoor ons gevoel extra wordt vertekend. En… gevoelens zijn ook nog vaak eens complex en gelaagd. En dus zal ook dat wat we snel intuïtie noemen veel vaker vertroebeld zijn dan wij aannemen.

Bovendien zijn de meeste mensen van nature niet (meer) zo geoefend in voelen en aanwezig zijn. We zijn veel eerder geneigd om onze gevoelens te onderdrukken, te verdoven, weg te stoppen of er een verhaal omheen te bedenken, in plaats van ze ten volle te ervaren, ontvangen en er bij te kunnen blijven.

Al met al is het dus niet zo makkelijk te weten wanneer je te maken hebt met een vertroebeld beeld (gevoel vanuit belaste delen) óf met zuiver waarnemen of liever gezegd zuiver 
gewaar-zijn. 

Klinkt wat vermoeiend misschien, maar het is ook mooi om hierin op zijn tijd naar jezelf nieuwsgierig en kritisch te blijven kijken. Het vraagt onderzoek om de invloeden van belaste delen, overlevingsmechanismen en het ego te herkennen en te onderscheiden. Door meer bewust te worden, door te oefenen met een diepere verbinding met je innerlijke zelf, kun je dit verfijnen. Je leert je eigen filters herkennen en zo zuiverder voelen, waarnemen en gewaar-zijn.

Dat kan bijvoorbeeld door een langere periode 1-2 keer per dag actief bezig te zijn met het bewust voelen wat er speelt en dan vooral wat er in je lijf aan sensaties waar te nemen zijn. Dat kan bijvoorbeeld door verbonden ademhaling, meditatie of lichaamswerk. Het vraagt alleen de bereidheid om de complexiteit van je innerlijke landschap te onderzoeken met een open, nieuwsgierige, oordeelloze en compassievolle waarneming.

Of je doet gewoon lekker wat in je opkomt en je noemt het 'ik doe alles op gevoel'. Dat worden soms hele pakkende liedjes en leuke avonturen :) 

Meer weten of leren ? Neem gerust contact met me op.

 Liefs, Silke

 

[1] De Dikke Van Dale [2] De Dikke Van Dale

 

Terug naar blog